Puterea – Announcement of New Master’s Programme offered by ICD and University of Bucharest

Puterea (Romanian Newspaper) - August 8th, 2013; An article covering the announcement of the new International MA
  August 08th, 2013

International Master at the University of Bucharest. First Year in Berlin

By Ustazah Nuridah Salleh, Head of the Federal Territory PAS Sisters

Universitatea din Bucureşti introduce un program de master nou, internaţional, la care se pot înscrie studenţi atât din România, cât şi din alte ţări ale lumii. Masterul se va desfăşura pe parcursul a doi ani, studenţii urmând să studieze, în primul an, la Berlin şi în cel de-al doilea la Universitatea din Bucureşti.

Începând cu anul universitar 2013-2014, Universitatea din Bucureşti (UB) organizează în parteneriat cu Institute for Cultural Diplomacydin Berlin programul de master „Globalizare şi Diplomaţie Culturală”.

În cadrul noului program masteral, studenţii vor urma cursuri din domeniul politicii şi economiei internaţionale, precum şi o serie de cursuri din sfera studiilor culturale, a diplomaţiei, a istoriei şi a filosofiei.

Noul program de master se adresează studenţilor din orice ţară, inclusiv celor din România, însă înscrierile se fac, pentru acest prim an, la Berlin. „Studenţii de la acest master sunt studenţi din restul Europei şi lumii. Este o primă experienţă de acest gen, în România. Se pot înscrie şi studenţii români, dar taxele sunt puţin prohivitive, pentru acest master, 6.000 de euro pe an. Suntem însă în discuţii, şi directorul Institutului din Berlin doreşte acest lucru, pentru a putea introduce şi burse pentru acest master. Este vorba de sponsorizare. Universitatea din Bucureşti are, ca obiectiv principal, asigurarea studiilor cu dimensiune internaţională şi de aceea a fost introdus şi acest program de master. Primul an se va desfăşura la Berlin, cu profesori de acolo, iar în cel de-al doilea an, studenţilor le vor preda profesori de la Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti”, a declarat, pentru PUTEREA, decanul Facultăţii de Filosofie a UB, prof. dr. Vasile Romulus Brâncoveanu.

Organizarea programului

Masterul în Globalizare şi Diplomaţie Culturală va avea durata de doi ani. Cursurile din primul an de studii vor fi realizate de Institute for Cultural Diplomacyşi se vor desfăşura la Berlin, iar cele din anul al doilea vor fi susţinute de profesori din Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti. „Programul propune o abordare interdisciplinară a conceptului de globalizare, care le va permite studenţilor să aprofundeze un domeniu dinamic de cercetare. Într-o lume marcată de o interdependenţă din ce în ce mai mare a naţiunilor, studiul fenomenului globalizării reprezintă în egală măsură un important domeniu de cercetare şi un set de oportunităţi profesionale pentru absolvenţii care doresc să urmeze o carieră în instituţii internaţionale de profil”, se arată într-un comunicat al UB.

Institute for Cultural Diplomacy (ICD) este o organizaţie internaţională non-profit, care din 2001 are sediul principal la Berlin. Academia pentru Diplomaţie Culturală funcţionează ca departament de cercetare în cadrul ICD şi are ca misiune consolidarea domeniului diplomaţiei culturale în relaţiile dintre state şi organizaţii din afara sferei publice, precum şi promovarea relaţiilor interculturale.

Printre activităţile desfăşurate de Academia pentru Diplomaţie Culturală se numără organizarea de programe internaţionale de studii, conferinţe şi realizarea unui portal de cercetare în domeniul diplomaţiei culturale.