Făclia – Institute for Cultural Diplomacy Opens Babeș-Bolyai University Branch Office in Berlin

Făclia (Romanian Newspaper) - January 14th, 2013; An article by the Romanian newspaper Făclia mentions the ICD's partnership with Babeş-Bolyai University for the MA degree programs in International Relations & Cultural Diplomacy and International Economics & Cultural Diplomacy, respectively. The university has opened a branch office in Berlin, Germany at the Academy for Cultural Diplomacy, which hosts the Center for Cultural Diplomacy Studies, within the framework of which the MA program will take place. Learn more about the Center for Cultural Diplomacy Studies (CCDS) at www.ccds-berlin.de
  January 14th, 2013

Renowned Personalities Unveil the Institute for Cultural Diplomacy in Berlin

Facultatea de Studii Europene a Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj Napoca a inaugurat, luni, Oficiul Cluj al Institutului de Diplomaţie Culturală din Berlin, eveniment precedat de deschiderea Campusului UBB al Academiei de Diplomaţie Culturală din Berlin, pe 14 decembrie 2012.

La ceremonia inaugurală au participat fostul preşedinte al României (1996-2000) Emil Constantinescu – membru în Consiliul Director al Institutului de Diplomaţie Culturală din Berlin, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei de Diplomaţie Culturală din Berlin, Mark Donfried – director Executiv al Institutului de Diplomaţie Culturală din Berlin, decanul Facultăţii de Studii Europene a UBB, prof. univ. dr. Nicolae Păun, prof. univ.dr. Vasile Puşcaş, membru în Consiliul Director al Institutului de Diplomaţie Culturală din Berlin, precum şi reprezentanţi de renume ai mediului academic clujean şi numeroşi studenţi.

Fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, a evidenţiat, în discursul rostit la ceremonia inaugurală, că învăţămîntul superior şi cercetarea sunt cele care fixează conceptele şi creează o armă paşnică de înţelegere între oameni.

“Acesta este rostul Academiei de Diplomaţie Culturală din Berlin, care a gîndit o reţea între universităţi cu prestigiu din toată lumea, ce acceptă să lucreze la conturarea şi aplicarea cestui concept prin pregătirea unor tineri care să aplice acest proiect în lumea de mîine în mod conştient şi motivat”, a spus Emil Constantinescu.

Fostul înalt demnitar a explicat de ce este nevoie azi de diplomaţie culturală, de o Academie de Diplomaţie Culturală şi de universităţi care să includă în programele lor studii diplomaţie culturală.

“Diplomaţia culturală nu o va înlocui pe cea clasică. Aceasta a început cu milenii în urmă, cînd conducătorii unor societăţi învrăjbite s-au decis că decît să-i omoare pe solii trimişi de adversari este mai bine să discute cu ei. Dar de atunci, timp de cîteva milenii, a rămas un cod de dialog pentru nişte interese, cu presiune militară, economică şi politică. Acest tip de diplomaţie nu va dispare, dar lucrurile trebuie să se schimbe în bine pentru că într-o societate global democratizată nu mai poţi să foloseşti nici rachete, nici port-avione. Diplomaţia culturală înseamnă dialog real şi nu unul formal, prin care se încearcă impunerea unui punct de vedere, cum este, din păcate, dialogul la toate nivelele societăţii româneşti. Dialog real înseamnă dorinţa de a-l asculta şi înţelege pe celălalt, adică motivaţiile culturale profunde, tradiţiile. Este şansa ca omenirea să supravieţuiască”, a spus fostul şef de stat.

La rîndul său, prof. univ. dr. Mark Donfried, director fondator al Institutului de Diplomaţie Culturală din Berlin şi profesor la Universitatea Humboldt, a subliniat însemnătatea cu totul specială a acestui eveniment, iar prof. univ. dr. Vasile Puşcaş, fost negociator şef al României cu UE în perioada de preaderare, a arătat că anunţul inaugurării se face “cînd evenimentul este rotund şi împlinit sub toate aspectele”.

“Diplomaţia culturală este unul dintre domeniile care are, probabil, cel mai intens progres, alături de diplomaţia comercială, în ultimii zece ani. Preşedintele SUA, Barack Obama, a decis, în primul mandat, să insiste foarte mult pe diplomaţia culturală ca urmare a faptului că altfel lucrurile nu se rezolvă aşa cum trebuie. Este nevoie de diplomaţie şi de o putere «smart», inteligentă, deşteaptă, dar pentru aceasta trebuie să existe diplomaţie culturală. Guvernul Japoniei, după nenorocirea de la Fukushima, a dezvoltat un extraordinar program de diplomaţie culturală în întreaga lume, pentru a arăta că Japonia îşi continuă aceleaşi căi de evoluţie şi că nu vor exista sincope. În urmă cu cîteva luni, Guvernul din Coreea de Sud a luat decizia de a intensifica diplomaţia culturală, pentru că deşi nu se poate plînge de lipsa unor branduri economice, industriale şi comerciale, din punctul de vedere al participării la viaţa internaţională contează brandul de ţară”, a spus profesorul Vasile Puşcaş.

Totodată, decanul Facultăţii de Studii Europene, prof. univ.dr. Nicolae Păun, şi-a exprimat convingerea că instituţia pe care o conduce “devine unul din motoarele principale de formare a specialiştilor şi în domeniul diplomaţiei, contribuind substanţial la promovarea internaţională a UBB şi la afirmarea culturală a Clujului”.

“Studenţii facultăţii noastre vor beneficia de cooperarea cu mediile academice, ştiinţifice şi profesionale implicate activ în teoretizarea şi practicarea diplomaţiei. Subliniez şi faptul că activităţile Oficiului Clujean al Institutului de Diplomaţie Culturală din Berlin vor fi accesibile tuturor celor interesaţi de acest domeniu”, a arătat decanul facultăţii.